Δημοσιεύματα-text

 

 

 

 

 Αφύπνιση της συνείδησης

 

                                                                                                   GILBERT GATELLIER* 

 Πρέπει τάχα να το πούμε, λέγεται αυτό άραγε;

Όσο περισσότερο αφήνω την σκέψη μου να περιπλανιέται στη μακριά πορεία του Θόδωρου στους χώρους της διανόησης και της γλυπτικής, τόσο εκπλήσσομαι  με την τύχη που είχα να γνωρίσω από κοντά έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, σε διεθνές επίπεδο, του δεύτερου μισού του αιώνα μας. Ήταν το 1966, στους κήπους του Μουσείου Ροντέν στο Παρίσι, πλάι στη ''Σαλώμη'' ή στο ''Ξυπνητήρι του Μεσονυκτίου'' και στο ''Θρόνο με Απαγορευμένα Ανταλλακτικά''.

Σε μια γλυπτική που την διαπερνούσαν οι μύθοι της αρχαίας Ελλάδας, πάντα κοντά στις παραδόσεις της ''μεγάλης τέχνης'',  άρχιζε να διαγράφεται το θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με τη θέση αυτής της τέχνης - της γλυπτικής - μέσα στον καινούριο κόσμο της «κοινωνίας του θεάματος» και των «μέσων» της (media).

Η "Ματράκ-Φαλλός" στο  "Ξυπνητήρι του Μεσονυκτίου'' (1965), από το 1970 και μετά, έγινε το κύριο μέσο κριτικής ενάντια στην ''αυτάρκεια της οπτικοακουστικής κοινωνίας'', σε μια επιχείρηση ''αντι-θεαματικής επικοινωνίας'', με τους ''Χειρισμούς'' που αντιπαρατίθενται στη γενική χειραγώγηση στην οποία μας υποβάλει αυτή η κοινωνία.

Χωρίς να είναι ούτε ''εννοιολογικός'' (conceptuel), ούτε ''φτωχός'' (pauvre), δίχως να παύει να χειρίζεται εργαλεία και υλικά - ευγενή ή ευτελή -, μιλώντας τη δική του γλώσσα υψηλά πολιτισμική όσο και συγκεκριμένα απτική, ο Θόδωρος μας παρασύρει σε αφύπνιση της συνείδησης όλο και πιο έντονη και πιο διεισδυτική  από στάδιο σε στάδιο της πορείας του.

Μακάρι το ''αποτροπαϊκό'' φίδι των Δελφών, τοποθετημένο στο υπόβαθρο μιας αλληγορικής Κολώνας (''Καρυάτιδα Ο'', 1994 ),  να μεταδώσει σε όλους μας το προστατευτικό του μήνυμα.

Παρίσι, Μάης 1999. 

                                                                            Gilbert Gatellier,

                                  *Πρώην κριτικός και συντάκτης στις εκδόσεις Larousse.      

 

 


 

Επιστροφή Δημοσιεύματα - Return to Texts